Henover julen blev der tændt en masse starinlys her i huset. Alle de hyggestunder resulterede i en posefuld af lysestumper og de er nu blevet til nye lys i glas.
Vi fik 3 duftlys i julegave – jeg er ikke så vild med duftlys der let bliver kvalmende. Dem vi fik i gave var imidlertid ok med en duft af ingefær. Det bedste ved dem er imidlertid at jeg efter at have brændt dem kunne lave nye lys i glassene. Udover de tre duftlys glas fandt jeg også 3 andre glas i gemmerne jeg kunne bruge til at støbe lys i.
I de tre glas fra duftlysene støbte jeg lys af en rest bivoks jeg havde fra tidligere. Bivoks giver en dejlig duft når de bliver tændt, en meget bedre duft end alle de duftlys man kan købe. Resten af lysene blev støbt af nogen af stumperne fra de hvide julelys.
Både lysestumperne og bivoksen smeltes i et vandbad. Før man kommer lysestumperne i smeltekaret skal man lige klippe de sorte væger af da de eller gør starinen beskidt.
Det tager ret lang tid at smelte både starin og bivoks. Den tid kan man bruge til at rense glassene og sætte væger i. Rester af gamle lys fjernes lettest ved at stille dem i meget varmt vand (uden at der kommer vand indeni). Når starinen er smeltet lidt kan den hældes ud (ikke i vasken da det stopper afløbet). Resterne af starinen kan bagefter tørres af med køkkenrulle. Det varme vand gør det også lettere at fjerne eventuelle mærkater der måtte være på glasset.
Jeg har til mine lys i glas brugt voksende væger. Voksende væger kan købes i hobbyforetninger og har den fordel at de har en metal fod og vægen er dyppet i voks så den står lige op. Jeg sætter vægerne fast i bunden af glassene med klæbepuder til lys.
Når voksen er smeltet kan man fiske de gamle væger op. Ved opfyldningen af glassene skal man lige passe på ikke at ramme siderne da det ødelægger finishen.
Den varme voks gør at vægerne bliver lidt bløde og derfor holder jeg dem lidt på plads med et stykke tape.
Glassene skal ikke fyldes helt op fordi der skal være plads til efterfyldning. Starinen vil trække sig sammen når den køler ned og derfor vil der dannes et hul i midten af lysene. Som det kan ses herover så danner bivokslysene revner istedet for huller. Efter et par timers tørring skal man derfor hælde ny voks/starin i for at fylde hullerne. Afhængigt af størrelsen af lysene skal der efterfyldes flere gange.
Når lysene er tørre skal vægerne klippes til også har man en perfekt lille værtinde gave.
Eva
Jeg har svært ved at få vægerne til at sidde fast selvom jeg bruger dobbeltklæbende puder.. Gør det noget at de ikke sidder fast, hvis de bare står lige når stearinen kommer i ?
Jeg hælder stearinen gennem en lille si, med et lille stykke gaze i, for at undgå alle urenheder…
Charlotte
Så længe vægerne er lige når stearinen hældes i så gør det ikke noget at de ikke står helt fast, du skal bare lige sikre dig at de ikke bevæger sig mens lysene tørre. Det lyder som en rigtig god ide med den lille si og et stykke gaze da der er næsten altid nogen urenheder specielt i bunden af smeltekaret. Jeg håber du får nogen flotte lys ud af det.
Lise Thrysøe
Hej
Måske et dumt spørgsmål men – Hvordan smelter du stumperne af lys?
Charlotte
Hej Lise
Det er ikke et dumt spørgsmål. Jeg har en metalbeholder, der ligner et rør med bund i, som jeg kommer alle lysestumperne i. Beholderen placerer jeg derefter i en gryde med vand som varmes op til kogepunktet. Hvis man ikke har ret mange lysestumper i hver farve kan man istedet for metalbeholderen bruge et par gamle konserves dåser, de fungere på samme måde. Du kan sagtens have flere dåser med lysestumper i samme gryde afhængigt af størrelsen af gryden. Mængden af vand i gryden skal være så meget som muligt uden at dåserne med stearinen begynder at flyde.
Der er lige et par ting man skal tænke på før man går igang. For det først skal man bruge en gammel gryde som man ikke bagefter vil lave mad i. Stearin er brandbart så hold øje med det hele tiden mens det smelter (kan godt tage lidt tid). Tilsidst er det en god ide at fiske alle de gamle væger op af den smeltede stearin før man begynder at støbe, det kan gøres med en blomsterpind eller tilsvarende.
God fornøjelse med støbningen, det er sjovt at komme igang ned. Lad mig vide hvis dette ikke svarer på dit spørgsmål.
Charlotte